Endüstri 4.0 temel olarak Bilişim Teknolojileri ile Endüstriyi bir araya getirmeyi hedefliyor. İlk amaç; Yeni Nesil Yazılım ve Donanım, yani bugünün klâsik donanımlarından farklı olarak düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin kaynak ve bellek kullanımı açısından tutumlu olması hedefidir.
İkinci ve belki de en önemli amacı ise, yeryüzündeki tüm cihazların birbiriyle bilgi ve veri alışverişi için kullanıldığı, her türlü araç gerece entegre edilmiş, sensör ve işleticilerle donanmış, İnternet bağlantılı akıllı elektronik sistem bu sisteme kısaca Siber-Fiziksel Sistemler de denilebilir.
Üretim sürecinde fabrikalardaki makinelerde siber-fiziksel sistemlerin kullanılması demek insanlardan neredeyse bağımsız olarak kendi kendilerini koordine ve optimize ederek üretim yapabilecek 'akıllı fabrikalar' demektir.
Eğer Endüstri 4.0 stratejisi gerçekleşirse üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalır, üretim miktarı ve kalitesi artar.
Endüstri 4.0 genel hatlarıyla; robotların üretimi tamamen devralması, yapay zekanın gelişimi, üç boyutlu yazıcılarla üretimin fabrikalardan evlere inmesi, devasa miktarda ki bilgi yığınını veri analizleriyle ayıklanıp değerlendirilmesi ve daha birçok yeniliklerle incelenebilir.
Endüstri 4.0, geleneksel iş modellerini değiştirerek aşağıda sıralanan birçok faydayı sağlayacaktır:
1980’li yıllarda barkod teknolojileriyle tanınmaya başlanan “OT/VT” Otomatik Tanıma / Veri Toplama sistemleri RFID, manyetik şerit, OCR, akıllı kart ve biyometrik tabanlı teknolojilerin de katılımıyla artık üretim sahasında otomasyonun vazgeçilmez unsurlarından olmayı başarmıştır.
Özellikle; görüş sahası sınırlaması olmayan, etiket üzerinde veri okuma ve yazma işlemi yapılabilen, her okumada birden çok ürünün okunabilmesi imkanını sağlayan, insan müdahalesi gerektirmeyen, daha fazla veri taşınabilen ve ağır ortam şartlarında kullanılabilen RFID -RF Identification, Radyo Frekansı Tanımlaması- teknolojisi bu becerileriyle üretim alanlarında kendisine giderek daha fazla yer bulmaktadır.
Birçok yeni projede olduğu gibi OT/VT projelerinin de önündeki en büyük engel maliyettir. İşletmeler için en yüksek fayda/maliyet oranına sahip projeyi hayata geçirmek öncelikli olduğundan, optimum OT/VT teknolojisinin belirlenmesi gerekmektedir. Ancak bu çalışma yapılırken, yapılacak uygulamanın mevcut sistemlere entegrasyon sorunlarına ve sistemin ileride gerekebilecek yeniliklere ne kadar açık olduğuna da ayrıca dikkat etmek gerekiyor.
OT/VT, Otomatik Veri Toplama Sistemi; beraberinde birçok fayda getirmektedir:
Endüstri 4.0 ve OT/VT uygulamaları teknolojinin gelişmesi ve veri toplama yöntemlerinin daha kararlı olması nedeni ile çok daha sağlıklı sistemler kurulmasını sağlamaktadır.
Endüstri 4.0 ve OT/VT, Otomatik Veri Toplama konusunda tecrübemizi profesyonel bir çatı altında müşterilerilerimiz ile buluşturuyoruz.
Endüstri 4.0 ve OT/VT, Otomatik Veri Toplama yazılımlarının komplike bir süreç olduğunun farkında olarak yapılandırma hizmetlerini büyük bir özen ve dikkat ile yerine getirmektekteyiz.
İşletme sahasında aktif bulunarak tüm işleyişi ilgili birimlerden yerinde analiz ediyor, çözüm odaklı bir yazılımın hazırlanması için gerekli en doğru projelendirmeyi planlıyoruz.
Yazılım için en uygun kurguyu oluşturarak işletmenin sisteme değil, sistemin işletmeye doğru kanalize olmasını sağlıyoruz.
Üretimin kontrol altına alınması esnasında yazılımın ve yazılım kapsamında kullanılacak olan cihazların sisteme adaptasyon süreci için; kurulum ve eğitim danışmanlığı, teknik destek danışmanlığı, yazılım geliştirme danışmanlığı ve otomasyona geçiş danışmanlığı hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.