Bir MRP sisteminin temel işlevleri şunlardır: stok kontrolü, malzeme faturası işlenmesi ve temel zaman çizelgesi. MRP, kuruluşların düşük envanter seviyelerini korumasına yardımcı olur. Üretim, satın alma ve teslim etme faaliyetlerini planlamakta kullanılır.
Şirketler, satın aldıkları malzemelerin çeşitlerini ve miktarlarını kontrol etmeli, hangi ürünlerin hangi miktarlarda üretileceğini planlamalı ve mevcut ve gelecekteki müşteri taleplerini mümkün olan en düşük maliyetle karşılayabilmelerini sağlamalıdırlar.
Üretimde kullanılacak olan ham madde, sarf malzeme miktarlarını sipariş miktarından az satınalmasının yapılması durumunda ya da yanlış satınalma yapılması durumunda, ürün tedariği ile ilgili işletmenin yapmış olduğu sözleşme yükümlülüklerini zamanında yerine getirememe sorunuyla karşı karşıya kalınabilir.
Bunun yanında, ihtiyaç fazlası satın alma gerçekleştirilmesi de maddi kayıp ile sonuçlanacak ve işletmenin finans yönetiminde soruna sebep olacaktır. Zaman ayarlaması yapılmadan başlatılan üretim, sipariş sürecinin sekteye uğramasına neden olabilir.
Aynı zamanda üretimde bulunan personelin verimli bir şekilde görevlendirilmemesi de hem personel hem de zaman ve zamana bağlı maddi kayıplara yol açar. Bu ve buna benzer sorunların üzerinden gelebilmek için malzeme ihtiyaç planlaması (MRP) ve üretim kaynakları planlaması (MRP II) çözümleri sunmaktayız.
MRP'in amacı; ana üretim planı ve mevcut kapasiteyi de göz önüne alarak daha gerçekçi malzeme ihtiyaç planı ve üretim planı elde edebilmektir.
MRP II'nin amacı; imalat kaynak planlaması, üretimin verimliliğini ve etkinliğini artırmak, ihtiyaç duyulan anda, ihtiyaç duyulan yerde, ihtiyaç duyulan miktarda malzemenin bulundurulması için geliştirilmiş planlama tekniğidir.
Talep Yönetimi, üretim planlaması, ürün reçetesi, satınalma yönetimi, malzeme ihtiyaç planlaması, kapasite ihtiyaç planlaması, maliyet raporlama ve yönetimi, stok yönetimi, ürün ana verisi, üretim kaynak verisi, üretim saha anlık takip, üretim sipariş yönetimi ve süreç raporlamamalarını kapsamaktadır. MRP ve MRP II birbirlerinden maliyet analizi konusunda ayrılırlar. MRP sistemi stok ve üretim odaklı olarak analiz gerçekleştirirken MRP II bunun yanonda üretim maliyet analizlerini de içeren bir süreç takibi gerçekleştirmektedir.
Malzeme İhtiyaç Planlama ve Yönetme (MRP)sistemleri; stok maliyetlerinin düşürülmesi, programlama etkinliğinin iyileştirilmesi, pazardaki değişikliklere hızlı cevap verebilme gibi işlevlere yardımcı olur.
MRP ve MRP II Çözümleri konusunda tecrübemizi profesyonel bir çatı altında müşterilerilerimiz ile buluşturuyoruz.
MRP ve MRP II yazılımının komplike bir süreç olduğunun farkında olarak yapılandırma hizmetlerini büyük bir özen ve dikkat ile yerine getirmektekteyiz.
İşletme sahasında aktif bulunarak tüm işleyişi ilgili birimlerden yerinde analiz ediyor, çözüm odaklı bir yazılımın hazırlanması için gerekli en doğru projelendirmeyi planlıyoruz.
Yazılım için en uygun kurguyu oluşturarak işletmenin sisteme değil, sistemin işletmeye doğru kanalize olmasını sağlıyoruz.
Üretimin kontrol altına alınması esnasında yazılımın ve yazılım kapsamında kullanılacak olan cihazların sisteme adaptasyon süreci için; kurulum ve eğitim danışmanlığı, teknik destek danışmanlığı, yazılım geliştirme danışmanlığı ve otomasyona geçiş danışmanlığı hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.